Ile lat ma obwarzanek? Jakie składniki są potrzebne do zrobienia obwarzanka? Co trzeba zrobić, by uzyskać Dyplom Czeladnika Obwarzankowego? Na te pytania można było uzyskać odpowiedzi podczas dzisiejszej wizyty uczestników projektu „Kolorowe jarmarki – tradycja i smaki regionu” w Żywym Muzeum Obwarzanka w Krakowie.

W trakcie warsztatów uczestnicy samodzielnie przygotowywali obwarzanki, poznali także tradycję ich wypieku, a pokaz krótkiego filmu umożliwił zobaczenie wnętrza jednej z krakowskich piekarni od lat produkującej te pyszności nie tylko na lokalny rynek. Dzisiejsza wizyta w Krakowie była też okazją do przypomnienia sobie kilku faktów z historii miasta, dotyczących choćby powstania, zniszczenia podczas II wojny i rekonstrukcji w latach siedemdziesiątych minionego wieku Pomnika Grunwaldzkiego. Było też kilka ciekawostek związanych z Barbakanem i Kościołem Mariackim. Za nami dzień pełen wrażeń i bardzo udana wycieczka.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym środków PFRON będących w dyspozycji Województwa Małopolskiego.